top of page
Zoeken

Nieuwe taxi praktijkexamen per 1 juli 2024



Taxi praktijkexamen

Het taxi praktijkexamen is per 1 juli 2024 vernieuwd. Dit geldt voor het volledige praktijkexamen (TVP) en het beperkte praktijkexamen (TVPC).


Wat is er veranderd?

  • De objectenlijst is vervallen, u hoeft nu géén objecten meer uit uw hoofd te leren. 

  • De eerste ritopdracht (TVPC en TVP) wijzigt en gaat over het contractvervoer. Met het trekken van een kaart wordt bepaald over welke doelgroep deze ritopdracht gaat.

  • De tweede ritopdracht (alleen voor TVP) wijzigt en gaat over straattaxivervoer met navigatie als belangrijk onderdeel. Tijdens deze ritopdracht wordt het adres gewijzigd. Dit moet op een veilig manier gedaan worden. Ook blijft een (eenvoudige) ritprijsberekening onderdeel van deze ritopdracht. 

  • Vragen over storingen worden beperkt tot het voorkomen en herkennen. Storingen hoeven niet meer opgelost te worden.



Hoe ziet het examen er nu uit?

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit 7 onderdelen. Ook worden er vragen gesteld over het herkennen van technische storingen en het omgaan met wensen, behoeften en het gedrag van passagiers.

  • 1. Ontvangst van de kandidaat

    De kandidaat wordt opgeroepen door de examinator. De examinator controleert eerst de identiteit en het rijbewijs van de kandidaat. Daarna zet de kandidaat zijn handtekening op de reserveringsbevestiging. Zo verklaart hij akkoord te zijn met de examenvoorwaarden.


  • 2. Rijklaarcontrole

    Bij het voertuig wordt door de kandidaat een rijklaarcontrole gedaan. Hierbij vertelt de kandidaat wat deze controle inhoudt. De examinator kan hierbij vragen stellen.


  • 3. Eerste ritopdracht: contractvervoer

    De eerste ritopdracht gaat over het contractvervoer. Met het trekken van een kaart wordt bepaald over welke doelgroep deze opdracht gaat. De examinator doet deze doelgroep niet na, maar stelt hier wel vragen over.


    De doelgroepen op de kaarten zijn:

    1. Leerlingen

    2. Ouderen

    3. Doven en slechthorenden

    4. Blinden en slechtzienden

    5. Fysieke beperking

    6. Verstandelijke beperking


    De examinator geeft de naam en het adres van een locatie, bijvoorbeeld een gemeentehuis. Nadat de kandidaat de route in de navigatie heeft ingevoerd, kiest de examinator de te rijden route en rijdt de kandidaat hier met behulp van de navigatie naar toe. Aangekomen bij de locatie zet de kandidaat het voertuig stil op een veilige uitstapplek.


  • 4. Tweede ritopdracht: straattaxivervoer

    De tweede ritopdracht gaat over straattaxivervoer. De examinator geeft een willekeurig (woon)adres op waar de kandidaat met behulp van navigatie naar toe moet rijden. Vooraf moet de kandidaat aangeven hoe de ritprijs is opgebouwd en welke route gereden wordt. De kandidaat maakt hierbij een afweging tussen de snelste en de kortste route. Voor de ritprijsberekening mogen eenvoudige tarieven en hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rekenmachine of schema, gebruikt worden.


    Tijdens deze ritopdracht wordt de route gewijzigd door de examinator. De examinator geeft een nieuw willekeurig (woon)adres op. De kandidaat kan de route blijven volgen tot de wijziging op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Hier kan de navigatie worden aangepast. Communicatie, veiligheid en oplossingsgerichtheid zijn belangrijke elementen van toetsing.


    Na de routewijziging kan de kandidaat aangeven of de ritprijs lager of hoger wordt (zonder verdere details). Vertelt de kandidaat dit niet zelf? Dan kan de examinator hiernaar vragen.


    Aangekomen bij het adres zet de kandidaat het voertuig weer stil op een veilige uitstapplek.


    Tijdens de rit kan de examinator vragen stellen over wensen, behoeften en gedragingen van passagiers.


  • 5. Afhandeling ongevallen

    Tijdens het examen wordt getoetst hoe de kandidaat omgaat met de afhandeling van een ongeval. De examinator schetst een praktijksituatie, waarbij de kandidaat aangeeft hoe te handelen. Daarnaast legt de kandidaat met behulp van het Europees schadeformulier uit hoe dit formulier ingevuld moet worden.


  • 6. Derde ritopdracht: rijden op aanwijzingen van de examinator

    Tijdens deze ritopdracht rijdt de kandidaat terug naar de examenlocatie. Dit gebeurt zonder navigatie, maar met aanwijzingen van de examinator. Hierbij kan onder andere gebruik worden gemaakt van wegbewijzeringborden.


  • 7. Uitslag en eindgesprek

    Na het examen krijgt de kandidaat de uitslag. De examinator geeft een duidelijke uitleg waarom de kandidaat geslaagd of gezakt is. Eventuele aandachtspunten worden meegegeven.

BRON://CRB




Online leren voor je taxi theorie-examen?


Bij RijHetWijst kunt u online leren voor uw taxi theorie-examen. U kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoe laat u wilt leren. Zo kunt u het studeren ook combineren met uw werk, school of opleiding! Onze online videocursus, en oefenexamens bestaan uit de belangrijkste onderwerpen en examenvragen van het CBR. Bovendien zijn ze up-to-date met de nieuwste wetten.


Voor meer informatie:

RijHetWijst biedt online theoriecursussen aan in de categorieën:






Comentários


bottom of page