Welke verlichtingen moet je kennen voor je theorie-examen?!
In deze blog gaan we de 5 belangrijkste verlichtingen die je moet kennen voor je theorie-examen behandelen. We gaan het hebben over je'' Dimlicht , stadslicht , grootlicht, mistlichten en de DRL-verlichting''. Op het examen is het vooral belangrijk dat je weet, wanneer je deze verlichtingen wél of niet mag uitvoeren!
Dimlicht
Dimlicht is de verlichting die je standaard moet voeren wanneer het donker is. Maar ook wanneer je zicht OVERDAG wordt belemmerd door sneeuw, mist , regen en hagel. Je dimverlichting mag je altijd en overal uitvoeren.
Je dimverlichting heeft 2 belangrijke functies:
- Het maakt je voertuig goed zichtbaar voor overige weggebruikers
- Het geeft je beter zicht op de weg.
Als jij je dimlicht aanzet, dan branden je koplampen, je achterlampen en je kentekenplaat wordt ook verlicht.
Stadslicht
Je stadslicht is een verlichting die bedoeld is ,om een geparkeerd voertuig beter zichtbaar te maken. Stadslicht wordt ook wel 'standlicht' of 'parkeerlicht' genoemd.
Stadslicht is verplicht als je ’s nachts (of overdag bij slecht zicht) buiten de bebouwde kom of op de rijbaan parkeert.
Als jij je stadslicht aanzet, dan branden de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes aan de voorkant van je auto. Die lampjes aan de voorzijde maken het voertuig wel zichtbaar, maar verlichten niet het weggedeelte voor je auto.
Wanneer je verplicht gebruik moet maken van je dimverlichting, mag je NIET uitsluitend gebruik maken van je stadslicht. Dat betekent dat je 's nachts en overdag bij slechte weersomstandigheden NIET uitsluitend met je stadslichten mag rijden.
Dagrijverlichting
Elke auto die na 2010 geproduceerd is heeft ze: ''dagrijlichten'', ookwel afgekort als DRL (Daytime Running Lights). Het zijn kleine ledlampjes , onder de koplampen van de wat nieuwere auto modellen.
Doel en functie van de dagrijlichten:
De functie van je dagrijlichten is niet alléén om je auto's look te verfraaien. Maar het maakt je voertuig overdag beter zichtbaar. Ledlampjes verbruiken in tegenstelling met de meeste dimlichten minder stroom, dus dit is ook beter voor je brandstofverbruik!
Wanneer mag je wel/géén gebruik maken van dagrijlichten?!
- Overdag bij goede weersomstandigheden mag je uitsluitend gebruik maken van je DRL verlichting.
- 's Nachts en overdag bij slechte weersomstandigheden mag je net je stadslicht er niet uitsluitend gebruik van maken. Dan moet je namelijk gebruik maken van je dimlicht.
Grootlicht
Je grootlicht , het woord verraad het eigenlijk al. Is een hele felle verlichting. Deze verlichting mag je daarom alléén 's nachts uitvoeren met de voorwaarde dat je er NIEMAND bij hindert. Je grootlicht kan je herkennen aan het blauwe symbooltje op je dashboard.
Je grootlicht mag overdag NOOIT gebruik maken van je grootlicht. Dus ook niet overdag onder slecht weersomstandigheden. Zet je grootlicht ook nooit aan wanneer je 's nachts te maken hebt met mist. Dit kan er voor zorgen dat je je zelf verblindt. Het licht van je grootlicht weerkaats dan via de mist banken terug in je ogen!
Mistlicht
Een auto kan voorzien zijn van 2 mistlichten. Een mist voor -en achter lamp. Een mist voorlamp is niet verplicht , en is daarom ook niet in elke auto aanwezig.
Mist voorlamp:
Je mist voorlamp mag je gebruik wanneer het zicht slechter is dan 200 meter door sneeuw , mist en regen.
Mist achterlamp:
Je mist achterlamp mag je gebruiken wanneer het zicht slechter is dan 50 meter , en alléén door sneeuw en mist. Bij regenval is je mist achterlamp ten strengste verboden in Nederland.
* In België moet je gebruik maken van je mist achterlamp bij hevige regenval.
Online video cursus
Wil jij in één keer slagen voor je auto theorie-examen? Onze online theorie cursus bestaat uit de belangrijkste onderwerpen en examen vragen van het CBR! Duizenden leerlingen zijn je voor! (voor meer informatie klik op de onderstaande afbeelding)
Comments